Rodzaje oscypków
Na podhalańskich bacówkach i gazdówkach wyrabiane są sery z mleka krowiego, owczego jak również koziego. Zastanawiałeś się kiedyś jakie są rodzaje oscypków i jak w ogóle wygląda i smakuje prawdziwy oscypek? Na rynku jest wielu rodzajów serów góralskich, ale czy tak na prawdę znasz je wszystkie?
W dzisiejszym artykule przybliżę Wam ten temat, abyście przy najbliższych zakupach zostali świadomymi klientami 🙂
Oscypek certyfikowany
Prawdziwy oscypek, który posiada certyfikat jest wytwarzany głównie z mleka owczego. Tak na prawdę oscypek jest tylko jeden, reszta serów zostanie przedstawiona w dalszych podpunktach. Według przepisów Unii Europejskiej oscypek powinien zawierać minimum 60% mleka owczego. Ciężko go dostać w centrum Zakopanego – gdzie kwitnie handel serkami gazdowskimi. Jeżeli chcecie kupić oscypek certyfikowany to musicie odwiedzić lokalne bacówki, albo zakupić go w naszym sklepie. Jeśli chcesz zakupić oscypka z certyfikatem lub przeczytać więcej o tym jak rozpoznać prawdziwego oscypka zajrzyj tutaj: https://podhalanskiedelikatesy.pl/kategoria-produktu/oscypki/
Serki gazdowskie, redykołki



Redykołki powstają z mleka owczego, a serki gazdowskie z mleka krowiego. Nie są to oscypki. Oscypek jak już wiesz musi mieć minimum 60% mleka owczego. Serki gazdowskie powstają w 100% z mleka krowiego, nie oznacza to, że jest to produkt drugiego rzędu. Wszystkie nasze sery produkowane są z najwyższej jakości mleka od zwierząt wypasanych na podhalańskich łąkach pokrytych świeżą trawą.
Małe serki gazdowskie są najbardziej znane jako przekąska z grilla podawana z żurawiną! Smakują obłędnie… Zapewne spotkałeś się z nimi przechodząc obok stoisk w Zakopanem. Jeżeli chcesz je zamówić do domu, zapraszamy do przejrzenia naszej oferty: https://podhalanskiedelikatesy.pl/kategoria-produktu/sery-wedzone-goralskie/
Duże sery gazdowskie / Gołki


Ser gołka waży około 250-300g i jest najczęściej kupowanym serem, który pokrojony w plastry stanowi świetną przekąskę dla gości. Można też włożyć plasterek do kanapki czy na zapiekankę. Najczęściej gołka to również składnik góralskiego burgera czy góralskiej pizzy.
Korbacze


Korbacze to nieodłączny element góralskich przyjęć – wesel, komunii czy rodzinnych spotkań. Idealna przekąska na stół dla gości. Wytwarzane są z mleka krowiego. Są rozciągliwe, kształtem przypominają sznurki/makarony. Przysmak wielu turystów. O historii korbaczy, ich kaloryczności i kilku innych ciekawostkach przeczytasz więcej w tej kategorii: https://podhalanskiedelikatesy.pl/kategoria-produktu/korbacze-biale-i-wedzone/
Bundz i Bryndza



Bundz jest to ser podpuszczkowy w kształcie bochenka. Jest łagodny w smaku, z powodzeniem może być stosowany jako składnik kanapki na śniadanie zamiast włoskiej mozarelli 🙂
Bryndza to ser dojrzewający powstający na bazie bundzu. Proces ten trwa kilka tygodni. Może być składnikiem kanapek lub pierogów. Więcej o tym jak powstaje bryndza i o jej zastosowaniach w kuchni przeczytasz w osobnej kategorii: https://podhalanskiedelikatesy.pl/kategoria-produktu/bryndza/